– Berthold van ‘Omdenken’ –

Berthold Gunster is sinds kort ‘Vriend van Stichting Ouders voor Ouders’. Een bijzondere vriend, want hij is de grondlegger van het begrip ‘omdenken’. Iets dat wij als mantelzorgouders heel goed zouden kunnen gebruiken en toepassen. Misschien ken je omdenken van social media, de boeken, kalenders, voorstellingen of van de herkenbare quotes zoals deze hieronder. Hoe dan ook, maak kennis met Berthold! Ontdek waarom hij ‘Vriend’ geworden is, leer wat omdenken is en wat het voor je kan betekenen.

 

 

 

De bio van Berthold

Berthold Gunster (1959) is de grondlegger van het Omdenken. Hij schreef over zijn gedachtegoed inmiddels een flink aantal bestsellers. Zijn boeken over omdenken in de opvoeding, in communicatie en op het werk gaan al jaren als warme broodjes over de toonbank. Na zijn opleiding aan de Akademie voor Expressie in Utrecht werkte hij als regisseur en schrijver bij diverse theatergezelschappen. Naast projecten in Nederland creëerde hij Not Your Mama’s Bustour met daklozen in Chicago en Why Is Stas Addicted in de Oekraine. Met zijn team geeft hij sinds 2001 trainingen, shows en workshops over omdenken aan bedrijven en particulieren. Op die manier leert hij steeds meer mensen en organisaties hoe ze kunnen omdenken. In 2012 besloot Gunster de Nederlandse theaters in te gaan met een hilarische maar ook leerzame show over Omdenken. Deze voorstelling ging vanwege het grote succes twee keer in reprise. Na drie seizoenen keerde Gunster terug in de theaters met een nieuwe voorstelling over omdenken in de opvoeding. De voorstelling Lastige kinderen? Heb jij even geluk was een nog groter succes en stond vier seizoenen lang in uitverkochte theaters door het hele land. Daarna gooide Gunster het over een andere boeg. Gebaseerd op zijn boek Zoals verwacht loopt alles anders maakte hij een gelijknamige voorstelling over het omgaan met problemen en tegenslag. Deze keer pakt hij groots uit met zijn jongste zoon Beer als ontregelende assistent en een vierkoppige swingende live band. Op dit moment toert hij met deze voorstelling door het hele land.

Wat is Omdenken?

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws.

Omdenken begint altijd met een probleem. Zonder problemen geen omdenken. En een probleem bestaat uit twee dingen: feiten en verwachtingen. Zodra je een tegenstelling ervaart tussen die twee, tussen wat-zou-moeten-zijn en wat-is, ervaar je iets als een probleem. Door de feiten en verwachtingen grondig te onderzoeken, kun je de stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Vervolgens kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.

Waarom is Berthold vriend van onze stichting geworden?

Berthold: “Samen met mijn vrouw zijn wij ouders van drie jongens (Jan, Jochem en Beer), met elk zo hun eigen handleiding.  Inmiddels zijn ze volwassen en is de rust enigszins wedergekeerd, maar gedurende de afgelopen jaren is het hele scala aan diagnoses, variërend van AD(H)D, een stoornis op het autistisch spectrum, OCD en hoogbegaafdheid, bij ons voorbij gekomen. Daarnaast zijn wij pleegouders van Jelle, een jongen die vanaf zijn 7de een aantal jaren bij ons gezin gewoond heeft en met wie we nog steeds een goed contact hebben. Onze relatie met hem, zijn moeder en (vooral) de instellingen om hen heen was vaak een complexe zoektocht. Als (pleeg)vader weet ik dus uit ervaring hoe bevredigend en inspirerend, maar ook hoe moeilijk, ingewikkeld en energievretend het ouderschap kan zijn. Buiten dat, is het lastig om te midden van alle turbulentie het als ouders goed met elkaar te houden. Vooral ook omdat de buitenwereld vaak geen idee heeft wat zich achter de muren afspeelt. Je krijgt als ouders van zorgkinderen namelijk meer dan genoeg goedbedoelde, maar in de praktijk vaak frustrerende, betweterige adviezen. Terwijl meestal een luisterend oor het enige is waar je echt behoefte aan hebt. Daarom vind ik Stichting Ouders voor Ouders zo’n geweldig initiatief. Omdat Stichting Ouders voor Ouders beoogt waar ze naar is vernoemd: ouders die er voor ouders zijn. En precies dat is de reden dat ik met een warm hart mezelf vriend van deze stichting mag noemen.”

PS: de invulling van deze vriendschap kunnen we jullie nog niet verklappen. We hopen jullie op de Ont-Zorg-Moet Dag in september meer te kunnen vertellen!

 

Hoe werkt Omdenken?

Bekijk hiervoor de video hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook leuk: Berthold en de Omdenken Podcast

Luister dan eens naar de Omdenken Podcast. Daarin luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken?

Zoek op Omdenken in jouw favoriete podcast en er staan tientallen afleveringen voor je klaar over ouderschap, maar ook over werk, relaties, familie en nog veel meer herkenbare onderwerpen.

Meer over Omdenken

www.omdenken.nl

Stichting Ouders voor Ouders

adres:  Galjoenweg 64, 6222 NV Maastricht
mail:  info@stichtingoudersvoorouders.nl
telefoon:  +31 6 5539 7782
bankrekening:  NL02ABNA0812616472
kvk nummer:  70 70 35 23
rsin nummer:  85 84 28 453

 

 

 

social media:

Ouders voor Ouders op Facebook Ouders voor Ouders op Instagram Volg Ouders voor Ouders op LinkedIn

klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief
klik hier voor 'Ouders - verhalen en inzichten'
klik hier voor onze folder